Laatste update: 20-5-2025
1. Algemene bepalingen
2. Lidgeld en betalingen
3. Kledij en uitrusting
4. Gezondheid
5. Orde - netheid - respect
6. Trainingen en wedstrijden
7. Grensoverschrijdend gedrag
8. Sportsbar Eagles HQ
9. Bijzondere bepalingen
1.1 Identificatie van de club
VZW BBC Melle-Destelbergen-Merelbeke is de juridische naam van basketbalclub “Gent-Oost Eagles” met maatschappelijke zetel gelegen in de Vogelstraat 24A te 9090 Merelbeke-Melle (België). Het ondernemingsnummer is BE0458.629.856.
Verder in dit document zal bovengenoemde entiteit omschreven worden als “de club”.
De club is aangesloten bij de erkende sportfederatie Basketbal Vlaanderen en is bekend onder het stamnummer 1681.
1.2 Doelstelling
De club stelde dit huishoudelijk reglement samen voor diverse doeleinden:
- een positief imago creëren voor de club
- ter bescherming van de mentale en fysieke integriteit van onze leden
- opvoedkundige verantwoordelijkheid
- het vastleggen van tuchtmaatregelen
- ter bescherming van eigendommen - materiaal - infrastructuur van de club
1.3 Relatie met de statuten
Dit huishoudelijk reglement is ondergeschikt aan de statuten van de VZW. In geval van tegenstrijdigheid primeren de statuten. In geval van niet gedefinieerde elementen in de statuten van de VZW zal dit document gelden als vervangende of aanvullende regelgeving.
1.4 Toepasselijkheid
Dit huishoudelijk reglement is van toepassing op alle aangesloten leden van de club.
Bij het betalen van het jaarlijks lidgeld verklaart u zich integraal akkoord met het huishoudelijk reglement. Ook aangesloten leden die geen lidgeld betalen zijn onderworpen aan dit reglement.
1.5 Wijzigingen aan het reglement
Dit huishoudelijk reglement kan enkel gewijzigd worden door de raad van bestuur en na goedkeuring met een meerderheid van stemmen.
De meest actuele versie van het reglement is steeds raadpleegbaar via onze website (www.gentoosteagles.be).
Wijzigingen worden niet expliciet gecommuniceerd en zijn meteen van kracht na goedkeuring door de raad van bestuur.
1.6 Aanvaarding van het reglement
Door lid te worden van de club verklaart elk lid (en bij minderjarigen: diens ouders of voogd) zich akkoord met onderstaande reglementen en gedragscodes:
- huishoudelijk reglement Gent-Oost Eagles
- missie & visie van Gent-Oost Eagles
- privacy policy van Gent-Oost Eagles
- huishoudelijk reglement Basketbal Vlaanderen
- gedragscodes van Basketbal Vlaanderen
2.1 Tarieven
De actuele tarieven van het jaarlijks lidgeld zijn steeds terug te vinden op de website van de club.
Link: https://www.gentoosteagles.be/index.php?oid=30671&pid=169522
De uitnodiging tot betaling van het lidgeld wordt in juni per mail verstuurd naar het bij ons gekende e-mail adres in Twizzit.
Wie bij aanvang van het seizoen het lidgeld niet heeft betaald mag niet deelnemen aan trainingen en wedstrijden en zal tevens niet gedekt zijn door de verzekering. De club kan in dat geval ook niet verantwoordelijkheid gehouden worden bij (sport)ongevallen, schade of diefstal.
2.2 Terugvorderen lidgeld
Betaald lidgeld kan nooit teruggevorderd worden in geval van ruzie, onenigheid, persoonlijke keuzes, ontevredenheid over coach of medespelers, korte blessures of andere ongegronde redenen.
2.3 Tegemoetkomingen
Betaald lidgeld kan in geval van overmacht deels teruggevorderd worden met aftrek van de vaste kosten en altijd in onderling overleg met het bestuur. Onder overmacht verstaan we onderstaande zaken:
- zware en/of langdurige ziekte of blessure (meer dan 3 maanden van het seizoen)
- verhuis (verder dan 50km van de club)
- ontslag door de club om niet dringende redenen of in onderling overleg
De vaste kosten die in geen enkel geval terug te vorderen zijn bedragen momenteel 60 euro en deze worden door de club aangewend voor het betalen van de verzekering bij Ethias, het vergunningsrecht bij Basketbal Vlaanderen en de jaarlijkse kost van Twizzit.
2.4 Stages en (buitenlandse) tornooien
Indien inschrijvingsgeld is betaald voor stages en/of (buitenlandse) tornooien en de deelname eraan wordt door de club of door de speler/speelster eenzijdig stopgezet - door het niet naleven van de reglementen - dan kan er onder geen beding een terugbetaling geëist worden.
2.5 Uitpas
Gent-Oost Eagles is een officiële UiTPAS-partner.
Dit betekent concreet dat mensen die recht hebben op een kansentarief aan een zeer voordelig tarief spelend lid kunnen worden van onze club.
Wie meer info wil over UiTPAS of kan terecht op hun website: https://www.uitpas.be/
Denk je zelf recht te hebben op een UiTPAS aan kansentarief? Lees dan zeker eerst dit artikel.
2.6 Terugbetaling mutualiteit
De attesten voor terugbetaling van de mutualiteit voor uw lidgeld en/of deelname aan stages worden automatisch gegenereerd en zijn terug te vinden in uw persoonlijk Twizzit-profiel onder de rubriek "Media".
3.1 Voorschriften
- Ieder speler zorgt zelf voor basketbalschoenen en kousen tijdens de wedstrijden.
- Op trainingen draag je passende basketbalkledij naar keuze.
- Tijdens de wedstrijd zit je shirt steeds in de broek.
- Sleeves en andere soortgelijke onderkledij zijn niet toegestaan tijdens wedstrijden. Tenzij in dezelfde kleur als de wedstrijduitrusting en met goedkeuring van de scheidsrechters. Indien dit noodzakelijk is om medische redenen dan dient men hiervan een attest te kunnen voorleggen.
- Na de wedstrijd wordt de clubuitrusting afgegeven aan de ploegafgevaardigde.
- Een vooraf bepaald schema bepaalt wie aan de beurt is om de truitjes te wassen.
- De wedstrijduitrustingen blijven steeds allemaal samen. Individuele wasbeurten zijn niet toegestaan.
- De uitrusting (shirts, shorts, opwarmingsshirt, polo) blijven ten allen tijde eigendom van de club en worden in bruikleen ter beschikking gesteld van onze teams. Draag en behandel ze met de nodige zorg.
3.2 Uitzonderingen
Om medische redenen kan uitzonderlijk worden toegestaan dat er van de voorschriften in punt 3.1 wordt afgeweken. Bij wedstrijden dient de scheidsrechter ook steeds akkoord te gaan. Een doktersvoorschrift kan hierbij helpen.
3.3 Verlies of schade
Indien de club kan aantonen dat er onzorgvuldig is omgegaan met wedstrijdkledij dan houdt het bestuur zich het recht voor om de kosten door te rekenen aan de betrokken speler/speelster of zijn/haar ouders/voogd.
4.1 Voorschriften
- Onze club is rookvrij. Er mag niet gerookt worden in de sporthallen die onze club gebruikt en ook buiten dient rekening gehouden te worden met de wettelijk bepaalde rokerszones.
- Jeugdspelers van de club worden geacht om een gezonde en sportieve levensstijl te hebben. Roken, vapen, alcohol of drugs zijn dus volledig uit den boze.
- Druggebruik of het verhandelen ervan worden absoluut niet getolereerd binnen de club. Wie betrapt wordt zal onmiddellijk uitgesloten worden uit de club. De club zal naast de ouders ook Basketbal Vlaanderen en de politie op de hoogte brengen van deze beslissing.
- Er wordt geen alcohol geschonken aan jeugspelers van de club die jonger dan 18 jaar zijn.
- Jeugdspelers ouder dan 18 jaar kunnen wel iets alcoholisch nuttigen, maar steeds met mate. Dronkenschap wordt niet getolereerd.
- Medicatie neem je mits goedkeuring en op advies van een arts.
- Gezonde en gevarieerde voeding is goed voor je lichaam en beïnvloedt de prestaties gunstig.
- Het dragen van juwelen (uurwerken, armbanden, halskettingen, oorringen, piercings) wordt wegens veiligheidsoverwegingen niet toegestaan op trainingen en wedstrijden. Het meebrengen van waardevolle spullen (kledij, gsm, juwelen, elektro) gebeurt op eigen risico. De club kan nooit aansprakelijk gesteld worden bij diefstal.
- Zorg dat je voldoende rust en ga tijdig slapen de dag voor een wedstrijd.
- Je vingernagels zijn steeds kort geknipt en lange haren worden samengebonden tijdens trainingen en wedstrijden.
- Na elke wedstrijd of training neemt elke speler een douche. De laatste controleert alles op netheid. De coach controleert de naleving hiervan.
4.2 Tuchtmaatregelen
Jeugdspelers jonger dan 18 jaar die zondigen tegen de voorschriften inzake het gebruik van drugs, roken, vapen en alcohol zullen hier in de eerste plaats zelf rechtstreeks op aangesproken worden. Ook de ouders zullen altijd ingelicht worden en de raad van bestuur zal oordelen of het nodig is om Basketbal Vlaanderen of andere instanties in te lichten.
De raad van bestuur houdt zich het recht voor om de betreffende (jeugd)speler te schorsen voor een bepaalde termijn en indien de feiten van ernstige aard zijn zal er geoordeeld worden of een ontslag gegrond is.
Indien er sprake is van het dealen van of het aanzetten tot gebruik van drugs, sigaretten, vapes of alcohol zal de club de ouders, Basketbal Vlaanderen en de politie op de hoogte brengen. De raad van bestuur zal oordelen of een ontslag gegrond is.
5.1 Accommodatie en materiaal
- Het speelveld wordt enkel betreden met indoor basketschoenen (schoenen die men buiten niet heeft gedragen).
- Het is verboden te eten in de sporthal. Eten en drinken doen we uitsluitend in de cafetaria.
- Laat nooit iets (waardevol) achter in de kleedkamers.
- Sportzakken worden tijdens de training in de voorziene kasten geplaatst.
- Enkel water en sportdranken zijn toegelaten in de sporthal tijdens de wedstrijden en trainingen.
- Lege blikken, waterflessen, tapes en kauwgum horen thuis in de vuilbak.
- De mini-ringen zijn voor de u8, u10 en u12-ploegen. Aangezien deze minder stevig zijn wordt hier niet aan gehangen of op gedunkt.
- Basketballen en materiaal gebruikt tijdens trainingen of wedstrijden worden door de spelers weggeborgen in de daarvoor voorziene ruimtes. De coach controleert de naleving hiervan.
- De spelers zijn verantwoordelijk voor het opruimen van de spelersbanken en de netheid van hun kleedkamer na elk gebruik.
Wie schade toebrengt aan de infrastructuur zal de kosten steeds persoonlijk aangerekend krijgen. Indien deze niet betaald worden volgt een schorsing of ontslag uit de club.
Mocht de club geconfronteerd worden met schadegevallen inzake accommodatie en/of materiaal aan derden, die bewust werden aangebracht, dan zullen de kosten op de speler/speelster of zijn ouders/voogd verhaald worden.
In geval van diefstal van materiaal van de club zal de raad van bestuur steeds de ouders inlichten, aangifte doen bij de politie en oordelen over de interne sanctie. Dit kan een schorsing of een ontslag uit de club betekenen.
5.2 Tegenstanders
- Respecteer je tegenstanders. Dit geldt ook voor hun coaches, entourage en supporters.
- Geef een handdruk voor en na de wedstrijd en verontschuldig je na het maken van een fout.
- Laat sportiviteit altijd de bovenhand nemen, ook al denkt je tegenstander er niet zo over.
5.3 Scheidsrechters
- Geef een handdruk aan beide scheidsrechters voor en na de wedstrijd.
- Vergeet ook de vrijwilligers aan de wedstrijdtafel niet te bedanken.
- Storend gedrag en negatieve kritiek richting de scheidsrechters horen niet thuis in onze club.
- Technische fouten hebben automatisch tot gevolg dat de speler onbezoldigd een jeugdwedstrijd moet fluiten.
- Basketbal wordt gespeeld volgens bepaalde spelregels. Een goede kennis van het reglement is noodzakelijk.
- Basket Vlaanderen hanteert tevens een tuchtreglement. Heel wat spelers hebben geen vermoeden van wat hen en de club boven het hoofd hangt wanneer zij op het strafboekje van de refs terecht komen.
- De uitgesproken straf kan een voorwaardelijke of een effectieve straf zijn. De ernst van het vergrijp bepaalt de strafmaat (zeer licht tot zeer zwaar, zelfs tot levenslang). Wie in herhaling valt riskeert een zwaardere straf.
- Ook de coach, de ploegafgevaardigde en de supporters kunnen een verslag krijgen.
- Tijdens de wedstrijd zorgen de scheidsrechters ervoor dat het reglement wordt nageleefd. Respecteer hun beslissingen. Het aanvechten van een beslissing is zinloos en tijdverlies. Concentreer je op het spel. De refs waarderen ploegen waar het aangenaam is om wedstrijden te fluiten.
- Sport is emotie en we begrijpen dat die emoties soms de bovenhand nemen. Heb je iets gedaan waar je niet trots op bent, ga je dan meteen of achteraf excuseren bij de scheidsrechters.
5.4 Coaches
- Geef een handdruk aan je coach bij aankomst en bij het verlaten van elke activiteit.
- De coach en ploegafgevaardigde worden tijdig verwittigd indien je niet aanwezig kunt zijn op training of wedstrijd.
- Bij een time-out verzamelen de spelers in looppas bij de coach en luisteren (ook de bankzitters) aandachtig naar zijn/haar richtlijnen.
- Bij wissels reageert men sportief en geeft men een hand aan de speler die vervangt en aan de coach.
- Kritiek op de beslissingen van de coach wordt nooit openlijk gegeven tijdens een training of wedstrijd. Wacht tot de emoties zijn gaan liggen en plan een moment om dit op een rustige en respectvolle manier te bespreken.
- Tijdens de wedstrijden en trainingen draagt de coach de volledige verantwoordelijkheid van het sportieve verloop. Hij/zij wordt hierbij geholpen door de ploegafgevaardigde en de sportief manager. Samen met alle onmisbare vrijwilligers die instaan voor de goede werking van de club verdienen zij het respect en vertrouwen van iedereen die betrokken is bij het basketbalgebeuren (ouders, spelers, supporters, bestuur).
5.5 Bestuur en vrijwilligers
- Geef een handdruk aan bestuursleden en vrijwilligers bij aankomst en bij het verlaten van elke activiteit.
- Heb je iets gezien dat ingaat tegen het huishoudelijk reglement, maak dan onmiddellijk melding bij een bestuurslid.
5.6 Ouders en supporters
- Leer de regels van het spel. Dit voorkomt ongepaste commentaar en kritiek.
- Moedig de spelers aan. Zeker op moeilijke momenten. Basketbal is een teamsport.
- De individuele prestatie van een speler is ondergeschikt aan het groepsbelang.
- Bij jonge spelers staat de ontwikkeling centraal. Ze moeten in de eerste plaats leren en gevormd worden. Stimuleer spelers om hun coach te vertrouwen.
- Neem niet de rol van coach over maar blijf ouder en supporter.
- Respecteer de tegenstander. Ongeacht talent, uiterlijk, geaardheid of afkomst.
- Breek niet af en maak niemand belachelijk. Intimideer niet. Veroordeel geweld in al zijn vormen, zowel op als naast het veld.
- Van de ouders verwachten we een positieve betrokkenheid bij de club. Dit kan onder meer door zich in te zetten als ploegverantwoordelijke, door het opnemen van tafelfuncties, mee te helpen bij evenementen en 2x per jaar een shift te doen in de bar.
- Blijf als ouder op de hoogte van het clubgebeuren en neem actief deel.
5.7 Tuchtmaatregelen
De raad van bestuur houdt zich het recht voor om alle boetes en kosten voortkomend uit wangedrag of onsportief gedrag volledig door te rekenen aan de betrokken speler, official, coach, ouder of supporter.
6.1 Trainingen
- Spelers zijn op tijd aanwezig op de training en zorgen dat ze reeds omgekleed zijn zodat de coach op tijd kan starten.
- Je stoort de voorafgaande training op geen enkele manier. De ballen blijven stil tot het jullie beurt is.
- Een meningsverschil praat je voor of na de training uit.
- Vraag toestemming aan de coach als je de training vroeger wil verlaten, zo ben je ook verzekerd. Doe je dit niet dan vervalt de verantwoordelijkheid van de coach en de club.
- Verwittig tijdig je coach en ploegmaats als je niet of later op training zult arriveren.
- Na elke training worden alle ballen en het materiaal opgeruimd, ook als er een andere training volgt.
De club verwacht een minimale aanwezigheid van 60% op trainingen. Zorg ervoor dat jouw aanwezigheden op Twizzit steeds tijdig en accuraat zijn ingevuld.
Dit beoogde percentage komt te vervallen in geval van bewezen overmacht, langdurige ziekte of kwetsuur of indien dit een gevolg is van keuzes van de coach of club.
Het is de verantwoordelijkheid van de speler/speelster of zijn/haar ouders/voogd om de club te informeren over de eventuele reden waardoor het beoogde aanwezigheidspercentage niet werd gehaald.
6.2 Wedstrijden
- De coach en ploegafgevaardigde worden tijdig verwittigd indien je niet aanwezig kunt zijn op de wedstrijd.
- De volledige uitrusting is 1 uur voor de start van de wedstrijd aanwezig.
- Bij uitwedstrijden waarbij de tegenspelers in dezelfde basiskleuren speelt, worden de reservetruitjes meegenomen voor de seniorenploegen. Voor de jeugdmatchen zijn de reservetruitjes aanwezig in de zaal.
- Voor de uitwedstrijden, met een verplaatsing in groep, is iedereen aanwezig op het afgesproken uur aan de basketzaal.
- Iedere speler weet waar en wanneer hij/zij verwacht wordt.
- De voltallige ploeg is geruime tijd voor aanvang van de wedstrijd aanwezig, conform de afspraak met de coach.
- Denk aan het milieu en stimuleer het carpoolen.
- Iedereen neemt actief deel aan de opwarming. Deze is een fysieke en mentale voorbereiding op de wedstrijd.
- De 5 spelers die starten drukken de hand van de refs alsook deze van de tegenstrevers.
- De spelers op de bank volgen aandachtig de wedstrijd, blijven geconcentreerd en moedigen hun medespelers aan.
- In geen geval geven zij kritiek op coach, medespelers, tegenstrevers, tafelfuncties, scheidsrechters of supporters.
- Bij wissels reageert men sportief en geeft men een hand aan de speler die vervangt.
- Bij een time-out verzamelen de spelers in looppas bij de coach en luisteren (ook de bankzitters) aandachtig naar zijn/haar richtlijnen.
- Om de wedstrijd in alle sportiviteit af te sluiten zal de volledige ploeg de hand drukken aan de refs, de tafel-officials en de tegenspelers.
- Na de wedstrijd begeeft iedereen zich naar de kleedkamer om te douchen en tot rust te komen. Geniet van de overwinning en wees groots in het verlies.
- Na elke training worden alle ballen en het materiaal opgeruimd, ook als er een andere wedstrijd volgt.
De club verwacht een minimale aanwezigheid van 60% op wedstrijden. Zorg ervoor dat jouw aanwezigheden op Twizzit steeds tijdig en accuraat zijn ingevuld.
Dit beoogde percentage komt te vervallen in geval van bewezen overmacht, langdurige ziekte of kwetsuur of indien dit een gevolg is van keuzes van de coach of club.
Het is de verantwoordelijkheid van de speler/speelster of zijn/haar ouders/voogd om de club te informeren over de eventuele reden waardoor het beoogde aanwezigheidspercentage niet werd gehaald.
6.3 Tuchtmaatregelen
De raad van bestuur houdt zich het recht voor om spelers/speelsters die bovenstaande voorschriften niet correct naleven of het beoogde aanwezigheidspercentage niet haalden de toegang tot lidmaatschap voor het volgende seizoen te ontzeggen.
7.1 Algemene bepalingen
Afkomst, huidskleur of geloof mogen in géén enkel geval een reden zijn tot spot of haat. Dit geldt bovendien evenzeer voor gender en geaardheid. Elke vorm van racisme, pestgedrag en discriminatie keuren we als bestuur resoluut af en we zullen ook niet aarzelen om zéér kordate maatregelen te treffen.
7.2 Melding maken
Is er iets gebeurd wat je niet meteen kan of durft te bespreken thuis, met jouw coach, één van de coördinatoren of het bestuur? Word je geconfronteerd met pestgedrag of racisme? Is er sprake van (sexueel) grensoverschrijdend gedrag?
Zit je niet goed in je vel of heb je problemen waar je thuis of op school niet mee terecht kan?
Ben je zelf niet betrokken, maar heb je kennis van grensoverschrijdens gedrag of zaken die ingaan tegen het huishoudelijk reglement?
Dan hebben wij met Ellen Brown een vertrouwenspersoon die steeds voor jou klaarstaat en jouw vraag of probleem altijd discreet zal behandelen. Haar contactgegevens zijn terug te vinden op onze website.
Je kan er ook voor kiezen om rechtstreeks melding te maken bij Basketbal Vlaanderen via https://www.basketbal.vlaanderen/kennishub/voor-apis/meldingsformulier-grensoverschrijdend-gedrag
7.3 Tuchtmaatregelen
De raad van bestuur houdt zich het recht voor om sancties te treffen ten aanzien van iedereen die bovenstaande regels niet naleeft. De sanctie kan gaan van een berisping, een schorsing tot zelfs ontslag uit de club.
Bij ieder noemenswaardig incident zal de club ook Basketbal Vlaanderen inlichten en indien nodig ook aangifte doen bij de politie.
8.1 Openingsuren
De openingsuren van de sportsbar dienen steeds gerespecteerd te worden en zijn terug te vinden op onze website.
Iedereen respecteert dit sluitingsuur en laat de verantwoordelijke correct afsluiten.
8.2 Respecteer de buren
- Uit respect voor buren is er geen lawaai meer op de parking en het terras na 22u00.
- Op weekdagen wordt er geen (luide) muziek afgespeeld in de sportsbar of de sporthal van Eagles HQ.
8.3 Alcohol
Er worden in de cafetaria géén alcoholische dranken aan minderjarigen verkocht.
8.4 Afspraken
- De ruimte achter de toog is voorbehouden voor medewerkers en bestuurs(leden).
- In de cafetaria betaalt iedereen onmiddellijk. Geen lopende rekeningen.
9.1 Duur lidmaatschap
De club heeft in zijn sportieve visie vastgelegd dat de duur van een lidmaatschap bij Eagles slechts "gegarandeerd" kan worden tot de leeftijd van 18 jaar (= de overstap naar de u21).
Gezien de club slechts over één u21-ploeg beschikt zal niet elke speler de kans kunnen geboden worden om zijn jeugdopleiding te voltooien binnen Gent-Oost Eagles.
9.2 Start to basket
Spelers die instappen in onze "start to basket" ploeg kunnen we geen enkele garantie bieden dat zij nadien kunnen instromen in één van onze competitieploegen.