• administrator

Team in de kijker: u18 A

Bijgewerkt: 29 sep 2020Hieronder een inkijk in de voorbereiding van onze u18A ploeg, geschreven door hun gemotiveerde coach Manfred Ingelbrecht.


EAT SLEEP BASKET REPEAT


3 weken intensief getraind: elke morgen van 9 tot 12u en een teamweekend in De Panne erbovenop. Spelers uit 4 verschillende teams samenbrengen, teamvalues bespreken, 4 teamkapiteins kiezen, de spelers mini P.O.P.’s laten neerschrijven,… Augustus was behoorlijk intensief.


En dan 30 augustus de eerste oefenwedstrijd. Niet meteen de makkelijkste opdracht gekozen (bij Elite Academy hebben ze al de hele zomer lang getraind). Wat hebben we daar lang op moeten wachten, wat hebben we daar naar gesnakt, wat hebben we dat gemist. Als coach werk je naar 1 doel toe, namelijk je spelers beter maken op en naast het veld. Winnen is dan niet het belangrijkste, willen winnen en willen beter worden wel. Elk jaar start je met een nieuw team een weet je zowel van je eigen team als van de tegenstanders niet zo goed wat te verwachten. Net dat maakt het spannend en uitdagend.


Tijdens de Corona-maanden werkte ik bijna een volle maand aan het verbeteren van ons spelsysteem met als sleutelwoorden: decision making, spacing, timing, ball movement en player movement. Slimme spelers maken die de juiste beslissingen kunnen nemen en die binnen enkele teamafspraken de juiste optie kiezen. “Don’t teach them plays, teach them how to play”. Ook de nodige oefenstof die daarbij hoorde kreeg een make over. Basket op papier was toen de enige optie. Tijd om dat op het veld te brengen. Na 3 weken kun je niet verwachten dat je team tot in de details uitvoert waar je aan werkt, dat is een proces van maanden. Maar je kunt wel de eerste stappen zien. Wat zou het een luxe zijn om enkele jaren met hetzelfde team te kunnen bouwen. Maar dat is niet zoals ons jeugdbasket is georganiseerd. Wat zou ik graag elke dag 3 uur met ‘mijn schatjes' trainen maar daarvoor moeten ze teveel met hun gat op de schoolbanken zitten. België is immers geen echt sportland en de weg naar het behalen van een diploma is niet makkelijk in combinatie met sport.

"Deze fusieclub bouwt langzaam maar zeker aan een sportief beleid met sterke fundamenten"

Voor de wedstrijd vielen er wat stoere woorden in de trant van “wir schaffen das" maar aan de blikken en de lichaamstaal zag je dat mijn spelers “maar bij het kleine Gent-Oost Eagles” spelen en opkeken naar de Elite-ploeg aan de overkant. Don’t be so modest guys! Talentvolle jeugdspelers in eigen rangen die door de “selectieploegen” werden aangesproken kiezen ervoor om hier te blijven en ook jeugdspelers van elders vinden de weg naar deze club. De club is in aantal leden en ploegen elk jaar opnieuw gegroeid. En toch, ik heb het al veel clubs horen zeggen maar bij weinigen is dit werkelijkheid… Dit is een warme familiale club! (het zeggen is niet genoeg… je moet het ook echt voelen). En tegelijk bouwt deze fusieclub langzaam maar zeker aan een sportief beleid met sterke fundamenten! Waarom zou je anders uit het verre Leffinge (W-Vl) naar het kleine Melle (O-Vl) gaan om (als zwaar uit de hand gelopen hobby) te coachen. Waarom zouden er voor een oefenwedstrijdje 8 tribunes vol (met respect voor de corona maatregelen) zitten voor een u18 ploegje. Wat een sfeer dus voor de eerste oefenmatch.


Een van de belangrijkste zaken als coach is mijn bank. Als ik naar andere wedstrijden ga kijken kijk ik altijd naar de bank, wat daar gebeurt. En natuurlijk ook naar de wedstrijd. Maar de bank geeft vaak een duidelijk beeld over de wedstrijd en het team. Wat ik gisteren op mijn bank zag maakt me blij: we roteerden spelers op en van het veld, maar iedereen die daar op de bank zat was meer dan betrokken. Dat is een zwaar understatement want die drie weken samen hebben duidelijk zijn vruchten geworpen. Dit is een team!! Ook weer zoiets dat velen als ‘teamcry’ gebruiken. Wij hadden dat duidelijk niet nodig om ons daar aan te herinneren. I loved it!! Bijna een ganse wedstrijd speelden we vol vuur, lekker intens, ‘bluvn goan'. Alleen in de laatste 5 minuten sloegen de fysieke en mentale vermoeidheid wat toe. Nog wat elkaar zoeken op het veld, wat slordigheden, de details zijn er nog net niet. Maar waar zouden we anders een gans jaar voor trainen. Het resultaat van de wedstrijd was uiteindelijk onbelangrijk. De uitkomst des te meer: u18A Gent-Oost Eagles we got a basketballteam !!

314 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven